De Berner Sennenhond
De Berner Sennenhond, in het Engels Bernese Mountain dog genoemd, is een grote aanhankelijke hond met een zachtaardige persoonlijkheid en een knuffelige uitstraling. Het ras heeft een rijke geschiedenis en wordt al eeuwenlang gewaardeerd om zijn uiterlijk, karakter en loyaliteit.
Historische achtergrond:
De Berner Sennenhond is een grote en imposante werkhond die zijn oorsprong heeft in Zwitserland. Het is een van de vier variëteiten van Sennenhonden, die allemaal afkomstig zijn uit het Berner Oberland, een bergachtig gebied in het westen van Zwitserland. Het ras zou ontstaan zijn uit kruisingen van grote herdershonden en mastiffs die in het verleden door Romeinse soldaten werden meegenomen naar Zwitserland. De hond werd eerst ‘Dürrbächler’ genoemd en kreeg zijn huidige definitieve naam een jaar na de oprichting van de eerste vereniging voor dit ras in 1908.
![](https://i0.wp.com/baaszoekthond.be/wp-content/uploads/2023/03/IMG-20221123-WA0023.jpg?resize=696%2C464&ssl=1)
Gebruiksdoel:
De hond werd oorspronkelijk gefokt om te helpen bij het hoeden van vee en het trekken van karren. Ze werden vaak gebruikt om de boeren te helpen bij het werk op de boerderij en om hen te beschermen tegen roofdieren. Het ras was populair vanwege zijn grote kracht en uithoudingsvermogen, en hun wil om te werken in moeilijke omstandigheden. De Berner Sennenhond zou 250kg tot 500kg kunnen trekken. Er werd een speciale hondenkar voor gebruikt.
In België is het verboden sinds 1975 om honden in te zetten als last- en trekdier. Het ‘paard van de armen’ mag enkel nog als trekhond ingezet worden bij historische demonstraties.
Uiterlijk en vachttype:
De Berner Sennenhond is een grote hond die tussen de 60 en 70 cm hoog kan worden en tussen de 35 en 55 kg kan wegen. De hond heeft een driekleurige vacht die bestaat uit zwart, wit en roestbruin. De vacht is dik en heeft een lichte golf. De hond heeft ook een kenmerkende witte bles op zijn borst en een witte kraag om zijn nek. De kleur is standaard en er zijn geen andere variëteiten of kleuren mogelijk. De vacht is niet zwaar in onderhoud, maar een goede borstelbeurt tijdens de ruif (tweemaal per jaar) is aangeraden.
Het uiterlijk van de Berner Sennenhond is imposant en indrukwekkend. De hond heeft een brede en diepe borst, een krachtige nek en een sterke, gespierde rug. De hond heeft ook grote, driehoekige oren die naar voren vallen en een lange, sterke staart.
Recent zijn er enkele kwekers zich gaan toeleggen op het kweken met lichtere en sportievere honden. Dit kan mogelijks het ras helpen met hun levensstandaard en problemen met de gewrichten tegen gaan. Er zijn geen recente studies hieromtrent en de resultaten zijn dan ook louter speculatief.
![](https://i0.wp.com/baaszoekthond.be/wp-content/uploads/2023/03/berner-sennen-hond-in-de-sneeuw.png?resize=696%2C392&ssl=1)
Karakter:
De Berner staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter. Het is een zeer sociale hond die graag bij zijn gezin is en geniet van het gezelschap van mensen en andere dieren. Ook met katten kunnen ze perfect overweg.
De hond is van nature beschermend en zal zijn gezin en terrein proberen te beschermen tegen gevaar. Ze behoren echter een zekere vorm van beheersing te hebben. De Berner zal niet zomaar fel zijn en enkel ingrijpen als hij het nodig acht.
De Berner Sennenhond heeft ook een hoge mate van intelligentie en eigenwijs. Daarom heeft de hond een consequente training nodig en vaste regels.
Hij leert snel en geniet van het trainen van nieuwe dingen. De hond heeft veel energie en houdt van activiteiten zoals wandelen, rennen en spelen. Na de puberjaren (wanneer de hond een leeftijd heeft bereikt van 2 jaar) neemt de deugnieterij af en zal de Berner Sennen zeer rustig worden.
De Berner Sennenhond kan zeer goed overweg met kinderen (ook de drukke kindjes). Pas wel op! Een hond blijft een dier en kan soms onverwacht uit de hoek komen. Kinderen dienen te leren hoe ze met dieren moeten omgaan op een verantwoorde manier. De socialisatie van een jonge Berner Sennenhond speelt hier ook een zeer belangrijke rol in.
![](https://i0.wp.com/baaszoekthond.be/wp-content/uploads/2023/03/IMG-20210915-WA0000.jpg?resize=696%2C522&ssl=1)
Levensverwachting en algemene gezondheid:
Het ras heeft weinig genetische variatie. Hierdoor kunnen erfelijke ziektes voorkomen. De ouders van pups kunnen hier op voorhand voor getest worden. Zo beperkt men de kans dat nieuwe generaties deze erfelijkheden overnemen.
Berner sennenhonden kunnen ten prooi vallen aan verschillende vormen van kanker.
Standaard hondenziekten als heupdysplasie, elleboogdysplasie, artritis, auto-immuunziektes en nierproblemen zouden een mogelijk probleem kunnen vormen, maar gereputeerde kwekers hebben al verschillende stappen ondernomen om de kans op deze ziektes te minimaliseren. Nierproblemen worden voorkomen door de hond de hele dag te voorzien van vers drinkwater. Ze drinken veel.
Als laatste ligt het gevaar van een maagtorsie op de loer. Dit is meestal dodelijk. Bij de eerste tekenen zoals opzwelling van de buik (gasvorming) moet er onmiddellijk manueel ingegrepen worden door een dierenarts.
De honden hebben geen hoge levensverwachting. Ze worden gemiddeld 8,5 jaar oud.
![](https://i0.wp.com/baaszoekthond.be/wp-content/uploads/2023/03/groep-berners.png?resize=696%2C392&ssl=1)
Conclusie:
De Berner Sennenhond is een prachtige hond met een zachte en vriendelijke persoonlijkheid. Het ras heeft een lange geschiedenis als werkhond in Zwitserland, en staat bekend om zijn uitstekende eigenschappen als waakhond en gezinshond. Als je op zoek bent naar een trouwe metgezel die graag bij zijn baasje is, dan is de Berner Sennen zeker een goede keuze.